Sleep training

No more sleepless nights!

Είσαι εξαντλημένη. Το μωρό δεν κοιμάται με τίποτα. Και ακόμα κι αν κοιμηθεί ξυπνάει. Παραπάνω από μία φορές. Κάθε βράδυ. Και εσύ αναζητάς απεγνωσμένα μία λύση για να βάλεις τέλος στα άυπνα βράδια. Ναι; Ναι; Ναι; Και ναι; Είσαι στο σωστό μέρος!

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία με το sleep training. Ποια μέθοδο ακολούθησα, πόσο δύσκολο ήταν να την εφαρμόσω και πόσο γρήγορα είδα αποτελέσματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν ήμουν έγκυος στην Αριάδνη, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Κοιμήσου, παιδί μου».

«Αυτό το βιβλίο, πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσεις, είναι μαγικό» δήλωσε αποφασιστικά η κουμπάρα μου, μαμά της 6 μηνών (τότε) Μαρίας, στριμώχνοντας το συγκεκριμένο βιβλίο σε μία χάρτινη τσάντα γεμάτη βιβλία εγκυμοσύνης. «Δηλαδή αν πρέπει να διαβάσεις ένα μόνο βιβλίο, αυτό θα διαβάσεις», συνέχισε με την ίδια αποφασιστικότητα.

«Εμάς μας έσωσε! Η μικρή κοιμάται 12ωρο», κατέληξε.

«Τι είναι αυτό το βιβλίο», ρώτησα γεμάτη απορία.

«Είναι μία μέθοδος sleep training», απάντησε.

«Sleep training;» ρώτησα, αυτή τη φορά με ακόμα μεγαλύτερη απορία, καθώς δεν είχα ξανακούσει ποτέ τον συγκεκριμένο όρο.

«Μαθαίνεις το μωρό να κοιμάται» μου απάντησε.

«Οπως το μαθαίνεις να τρώει και να περπατάει, έτσι το μαθαίνεις και να κοιμάται» συνέχισε.

«Νόμιζα ότι τα παιδιά μαθαίνουν μόνα τους να κοιμούνται» απάντησα χαμηλόφωνα.

«Κάποια παιδιά χρειάζονται λίγη βοήθεια. Να το διαβάσεις τώρα στην εγκυμοσύνη που έχεις χρόνο» κατέληξε με ενθουσιασμό.

Και τελικά δεν το διάβασα τότε στην εγκυμοσύνη που είχα χρόνο. Μην με ρωτήσετε γιατί, δεν έχω απάντηση.

Πέρασαν οι μήνες, γέννησα και σχεδόν κάθε βράδυ που ξυπνούσα στις 03.00 (ακριβώς) τα ξημερώματα, έφερνα στο μυαλό μου αυτή την κουβέντα που είχα με την κουμπάρα μου και το βιβλίο που μου είχε προτείνει. Όταν η Αριάδνη έκλεισε τους 4 μήνες το πήρα απόφαση. Θα έβρισκα τον χρόνο να διαβάσω αυτό το βιβλίο και θα εφάρμοζα τη μέθοδο το συντομότερο.

Βρήκα το βιβλίο –ήταν ακόμα στη χάρτινη τσάντα που μου είχε δώσει η κουμπάρα μου μαζί με κάποια από τα βιβλία εγκυμοσύνης που δεν είχα προλάβει να διαβάσω.

Μου πήρε 2-3 μέρες να το τελειώσω. Ήταν πολύ εύκολο στην ανάγνωση και περιέγραφε τη διαδικασία με απλά και απολύτως κατανοητά βήματα.

«Μεσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θα έχετε καταφέρει να βάζετε τα παιδιά σας να κοιμούνται ολόκληρο το βράδυ». Ακόμα θυμάμαι τη δυσπιστία μου διαβάζοντας αυτή την πρόταση στο οπισθόφυλλο.

Επέλεξα μία περίοδο χωρίς πολλές υποχρεώσεις, έβγαλα μία φωτογραφία το πινακάκι με τους χρόνους της κάθε επίσκεψης στο δωμάτιο για να το έχω στο κινητό μου και προετοιμάστηκα ψυχολογικά για να εφαρμόσω τη μέθοδο, ακριβώς όπως τη διάβασα.

Χρειάστηκε μία εβδομάδα. Ήταν μία δύσκολη εβδομάδα. Με κλάματα, ξενύχτι και ατέλειωτες ώρες έξω από το παιδικό δωμάτιο μετρώντας λεπτά, βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχα αποθηκεύσει στο κινητό μου. Ήταν όμως μία εβδομάδα. Η Αριάδνη κοιμόταν πλέον όλο το βράδυ, κάθε βράδυ. Και μαζί της κι εμείς. Ήμασταν όλοι πιο ευδιάθετοι, περισσότερο ήρεμοι.  Με λιγότερα κλάματα και περισσότερα γέλια.

Η εβδομάδα της εφαρμογής της μεθόδου δεν ήταν εύκολη, με το χέρι στην καρδιά, όμως,  άξιζε κάθε δευτερόλεπτο.

Λίγες εβδομάδες πριν τη δεύτερη γέννα μου, διάβασα το βιβλίο ξανά για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου. Είχα αποφασίσει από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ότι θα εφάρμοζα την ίδια μέθοδο και στο δεύτερο παιδάκι μου. Τελικά, δεν χρειάστηκε ποτέ, καθώς ο μικρούλης κοιμάται από μόνος του πολύ καλά.

Κλείνοντας, οφείλω να ξεκαθαρίσω αυτό: Δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη μέθοδος να έτυχε να «δουλέψει» σε εμάς. Ενδεχομένως η Αριάδνη να ήταν έτοιμη να ξεκινήσει να κοιμάται όλο το βράδυ ούτως ή άλλως. Μπορεί να είχαμε εξίσου καλά αποτελέσματα και με κάποια άλλη μέθοδο sleep training. Όπως θα πρότεινα αυτό το βιβλίο στην αδελφή μου ή σε μία φίλη μου, έτσι ακριβώς το προτείνω και σε κάθε νέα μαμά που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παιδικής αϋπνίας.

Έχετε δοκιμάσει κάποια μέθοδο sleep training; Αν ναι, ποια είναι η δική σας εμπειρία; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Xoxo,

Sivylla

3 Comments

  • θεωρω την μεθοδο πολυ σκληρη…τα βρεφη μας εχουν αναγκη και το μονο που δεν πρεπει να τους διδαξουμε ειναι η αισθηση εγκαταλειψης…

  • Κάποτε απορούσα πως γίνεται να κάνουν κάποιες μαμάδες δεύτερο και τρίτο παιδί στα καπάκια. Κατέληξα ότι είτε τους πετυχαίνει εύκολο στον ύπνο παιδί είτε κάνουν αυτή τη μέθοδο για την οποία, αν διαβάσετε την επιστήμη που υπάρχει από πίσω, θα διαπιστώσετε ότι είναι τραυματική και ξεπερασμένη. Τα περισσότερα μωρά ξυπνάνε. Και μάλιστα ξυπνάνε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για πολλούς μήνες. Ακόμα και χρόνια. Αυτή είναι η φύση. Αυτό δείχνουν οι έγκυρες μελέτες και στατιστικές. Τα μωρά που έχουν υποστεί sleep training δεν κοιμούνται όλο το βραδυ. Ξυπνάνε αλλά δεν κλαίνε. Γιατί; Επειδή έμαθαν ότι κανείς δεν θα είναι εκεί να τα παρηγορήσει. Δε θα γράψω παραπάνω. Υπάρχει αμέτρητη βιβλιογραφία οπότε η κάθε γυναίκα ας επιλέξει τι θα διαβάσει και τι θα ακολουθήσει. Τα μωρά κλαίνε για κάποιο λόγο και το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους. Μας χρειάζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *