Babyproof Christmas checklist

Christmas safety tips for toddlers and children

Χριστούγεννα με τρία μωρά: τριπλή χαρά, τριπλοί κίνδυνοι. Να στολίσω δέντρο; Να βάλω λαμπάκια; Πώς κάνω babyproof το σπίτι για τις γιορτές; Αν ετοιμάζεσαι κι εσύ να γιορτάσεις τα φετινά Χριστούγεννα με μωρό ή μικρό παιδί και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια, συνέχισε να διαβάζεις.

Hint! Αν κατάφερα να στολίσω εγώ με ένα μωρό να μπουσουλάει και άλλα δύο να τρέχουν όλη μέρα πάνω-κάτω, τότε σίγουρα μπορείς κι εσύ!

Κίνδυνος #1: Το δέντρο

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε ένα μωρό ή νήπιο μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα φανταχτερά του στολίδια; Short answer: Δεν μπορούμε. Μπορούμε όμως να το κάνουμε, περισσότερο baby και toddler friendly. Διάβασε πώς:

-Οι βελόνες του αληθινού δέντρου είναι τοξικές σε περίπτωση κατάποσης, οπότε προτίμησε ένα τεχνητό δέντρο- -ειδικά αν το μωράκι σου βρίσκεται στη φάση που βάζει τα πάντα στο στόμα του. Επιβεβαίωσε ότι δέντρο που θα επιλέξεις είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά και ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τη χρήση του.

-Στερέωσε το δέντρο καλά, με σύρμα ή σχοινί, ώστε να μην μπορεί να πέσει και να χτυπήσει το μωρό. Δεν είναι καλή ιδέα να το τοποθετήσεις πάνω σε τραπεζάκι, αφού υπάρχει κίνδυνος ανατροπής – και του δέντρου και του τραπεζακίου.

-Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βρεφικά προστατευτικά κάγκελα για να αποκλίσεις την πρόσβαση στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν και προσωπικά (για αισθητικούς κυρίως λόγους) δεν είμαι fan.

Κίνδυνος #2: Τα στολίδια

-Αν έχεις στολίδια που σπάνε, απλά μην τα χρησιμοποιήσεις φέτος. Δεν θα έχεις κάθε Χριστούγεννα ένα μωρό ή νήπιο στο σπίτι -εκτός κι αν είσαι εγώ. Στόλισε το δέντρο με υφασμάτινες, ξύλινες ή χάρτινες μπάλες που δεν σπάνε και δεν μπορούν να τραυματίσουν το μωρό. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις λούτρινα ζωάκια ή παιχνίδάκια. Αν επιλέξεις ένα στολίδι με καμπανάκι, είναι σίγουρο ότι το μικράκι σου θα ενθουσιαστεί με το κουδούνισμα. Bonus: Κάθε φορά που πλησιάζει στο δέντρο, θα το ακούς.

Tip! Απόφυγε στολίδια που μοιάζουν με γλυκά ή καραμέλες, αφού είναι ακόμα μεγαλύτερος πειρασμός για τα μικρά.

-Πρόσεξε το μέγεθος. Κράτησε στα κουτιά τους τις μπάλες με διάμετρο μικρότερη των 8 εκατοστών και όσα στολίδια περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί εύκολα να καταπιεί το μωρό.

-Για να κρεμάσεις τα στολίδια χρησιμοποίησε κορδέλα ή πλαστικά κρεμαστράκια με στρογγυλεμένες άκρες. Τα κλασικά συρμάτινα γαντζάκια που έχουν τα περισσότερα στολίδια της αγοράς, είναι super duper επικίνδυνα για βρέφη και νήπια.

Κίνδυνος #3: Τα λαμπάκια


-Τα μωρά λατρεύουν ότι λάμπει, φωτίζει και αναβοσβήνει. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή τόσο στα λαμπάκια που θα επιλέξεις για το δέντρο, όσο και στο πώς θα τα τοποθετήσεις. Αγόρασε λαμπάκια που φέρουν πιστοποίηση (ψάξε για το σηματάκι CE) και πριν τα θέσεις σε λειτουργία έλεγξε ότι το καλώδιο δεν δείχνει φθαρμένο.

-Τοποθέτησε τα λαμπάκια στα εσωτερικά κλαδιά του δέντρου, κοντά στον κορμό του, ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν εύκολα τα μικροσκοπικά χεράκια που κυκλοφορούν στον χώρο.

-Συγκέντρωσε τα καλώδια και τις πρίζες σε πολύμπριζο και τοποθέτησέ το σε σημείο που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Κίνδυνος #4: Το δείπνο

-Είναι ασφαλές για τους sous chefs να βρίσκονται στην κουζίνα κατά την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού; Μα, φυσικά- το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι οικογενειακή υπόθεση! Απλά χρησιμοποίησε τα πίσω μάτια της κουζίνας, επιβεβαίωσε ότι το χερούλι της κατσαρόλας είναι πάντα στραμμένο προς τα μέσα και απομάκρυνε μαχαίρια και άλλα αιχμηρά σκεύη και αντικείμενα.

-Μην χρησιμοποιήσεις τραπεζομάντηλο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι -ναι για να μην γίνει ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι. Αν πρέπει να το κάνεις, φρόντισε οι άκρες του να είναι διπλωμένες και να μη κρέμονται.

Κίνδυνος #5: Τα δώρα

-Τοποθέτησε τα δώρα κάτω από το δέντρο την παραμονή των Χριστουγέννων (ή όποτε ανοίγετε τα δώρα στο σπίτι σας) και όχι νωρίτερα, για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να φτάσουν στους παραλήπτες τους σκισμένα, δαγκωμένα και μισοανοιγμένα. Επίσης, αν τα μικρά σου λατρεύουν την αναρρίχηση όπως τα δικά μου, απόφυγε με κάθε τρόπο να στοιβάξεις τα δώρα το ένα πάνω στο άλλο.

-Βγάλε τα παιχνίδια από τη συσκευασία τους, συναρμολόγησέ τα και βάλε τους μπαταρίες, πριν τα τυλίξεις και τα τοποθετήσεις κάτω από το δέντρο. Το να προσπαθείς να ανοίξεις τις συσκευασίες των παιχνιδιών με το ψαλίδι στο ένα χέρι και το μωρό στο άλλο,  ή να διαβάσεις τις οδηγίες συναρμολόγησης με ένα ανυπόμονο νήπιο στα πόδια σου, δεν είναι πολύ fun. Πίστεψε με.

-Εσύ μπορεί να γνωρίζεις ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για την ηλικία του μωρού σου και να μην του δώσεις να παίξει με κάτι που ενδεχομένως το τραυματίσει ή το πνίξει. Δεν θα του προσφέρεις μόνο εσύ δώρα φέτος τα Χριστούγεννα, όμως, σωστά; Για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα, φρόντισε να ελέγχεις πάντα τη συσκευασία, πριν δώσεις στο παιδί ένα καινούργιο παιχνίδι.

Καλά (και ασφαλή) Χριστούγεννα, μανούλα!

Σίβυλλα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *