Baby’s first summer holidays

The ultimate travel with newborn guide!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί έρχεται και η ώρα για διακοπές- τις πρώτες με το μωράκι σου! Άγχος, αγωνία, ανυπομονησία και γλυκιά προσμονή! Αυτά ήταν τα συναισθήματά μου τη στιγμή της αναχώρησης του πλοίου από τη Ραφήνα για τις πρώτες διακοπές με την Αριάδνη, το πρώτο μας μωρό, όταν ήταν μόλις 20 ημερών! Ναι, το τολμήσαμε και αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο, ελπίζω να το τολμήσεις κι εσύ! Γιατί τελικά οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ όσο φαντάζεσαι- αρκεί να έχεις οργανωθεί κατάλληλα!

Στο άρθρο που ακολουθεί έχω συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις πρώτες διακοπές κάτω από την ταμπέλα, «νέα μαμά».

Που πάω;

Τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει ο προορισμός που θα επιλέξεις:
-Ιατροφαρμακευτικές υποδομές
-Baby friendly παραλίες (εύκολα προσβάσιμες με καρότσι, οργανωμένες, ρηχές, ζεστές)
-Δρόμους προσβάσιμους με καρότσι (χωρίς σκαλιά, καλντερίμια και απότομες ανηφόρες και κατηφόρες)
-Να αρέσει στη μαμά και στον μπαμπά!

Αγαπημένα νησιά, κατάλληλα για οικογενειακές διακοπές: Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, Θάσος, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά Αλόνησσος.

Πώς πάω;

Από 14 ημερών το μωρό μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο. Το ταξίδι με αυτοκίνητο ή με πλοίο, στο γκαράζ του οποίου μπορείς να μεταφέρεις το αυτοκίνητο, ενδείκνυται περισσότερο για διακοπές με νεογέννητο ή μικρό μωρό, αφού παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων αποσκευών και μεγάλων αντικειμένων. Αν το μωρό είναι μικρότερο των 4 μηνών, η παραμονή στο βρεφικό κάθισμα του αυτοκινήτου (αυγό), δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει τη μία ώρα. Θα χρειαστεί να υπολογίσεις συχνές στάσεις, όπου θα βγάζεις το μωρό από το καθισματάκι για να ξεμουδιάζει, παίρνοντά το στην αγκαλιά σου ή ξαπλώνοντάς το στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου για λίγα λεπτά.

Tip1! Αν ταξιδεύεις με πλοίο και κάνεις αντλήσεις, μπορείς να γεμίσεις 2-3 μπιμπερό από το σπίτι και να τα αποθηκεύσεις σε ένα από τα ψυγεία του πλοίου, καθόλη τη διάρκεια του ταξιδίου ή μέχρι να τα χρειαστείς. Μπορείς να απευθυνθείς στη ρεσεψιόν ή το μπαρ του πλοίου για να σε εξυπηρετήσουν.

Tip2! Στην τσάντα που θα έχεις μαζί σου στο ταξίδι μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις extra ρούχα, μία λεπτή κουβερτούλα, μουσελίνες πολλαπλών χρήσεων, πάνες, σακούλες για τις πάνες, μωρομάντηλα, πιπίλα και θήκη για πιπίλες, 2-3 αγαπημένα παιχνίδιά και -αν το μωρό είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών- ορισμένα βρεφικά σνακ.

Που μένω;

Σε ευρύχωρο κατάλυμα με χώρο για το παρκοκρέβατο και το καρότσι, πάρκινγκ και βασικό εξοπλισμό κουζίνας. Εάν έχεις ήδη ξεκινήσει την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σου, προτίμησε ένα δωμάτιο που διαθέτει κουζίνα με τα απαραίτητα σκεύη για την προετοιμασία του γεύματός του. Επίλεξε δωμάτιο στο ισόγειο του καταλύματος. Αν το δωμάτιο βρίσκεται σε όροφο, θα πρέπει να διαθέτει μεγάλο ασανσέρ που να χωράει και το καρότσι.

Tip! Προτίμησε δωμάτιο με διπλό κρεβάτι και όχι δύο (ενωμένα) μονά- θα με θυμηθείς!

Που κοιμάται το μωρό;

Αν το μωρό είναι μέχρι 6 μηνών μπορεί να κοιμηθεί στο πορτ μπεμπέ του καροτσιού-εφόσον ο κατασκευαστής του καροτσιού που έχεις επιλέξει αναφέρει ότι είναι κατάλληλο για ύπνο. Αν το μωρό είναι πάνω από 6 μηνών θα χρειαστεί παρκοκρέβατο για τον ύπνο του. Τα περισσότερα καταλύματα διαθέτουν παρκοκρέβατο, διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αναδιπλούμενο baby cot ταξιδίου.

Τι τρώει το μωρό;

Αν το μωρό θηλάζει, τότε το μόνο που χρειάζεται είσαι εσύ! Αν δεν θηλάζει, θα χρειαστεί να συμπεριλάβεις στις αποσκευές σου τα απαραίτητα για την παρασκευή του βρεφικού γάλακτος- μία extra τσάντα δηλαδή, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο! Αν το μωράκι είναι πάνω από 6 μηνών θα χρειαστείς ακόμα, αναδιπλούμενο καρεκλάκι φαγητού, blender, σαλιάρα, μπολάκι, κουταλάκι και σκεύος μεταφοράς βρεφικού γεύματος. 

Tip! Ελλείψει χώρου, ως καρεκλάκι φαγητού μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το καρότσι σε όρθια θέση.

Πώς πάμε βόλτα;

Αν το μωρό είναι μέχρι 6 μηνών, πέρα από το καρότσι με πορτ μπεμπέ, θα σε βολέψει πολύ κι ένας καλός μάρσιπος! Για μεγαλύτερα μωράκια η καλύτερη λύση για τη βόλτα είναι ένα ελαφρύ καρότσι περιπάτου (το καρότσι-μπαστούνι θα σου λύσει τα χέρια).

Να μην ξεχάσω:

-Βιβλιάριο Υγείας
-Αντιπυρετικό και σύριγγα
-Θερμόμετρο
-Φυσιολογικό ορό
-Εντομοαπωθητικά κατάλληλα για την ηλικία του μωρού
-Αλοιφή για τσιμπήματα
-Αντιηλιακό
-Αναδιπλούμενο ή φουσκωτό μπάνιο

Ps. Μην φοβάσε να ταξιδέψεις με το μωράκι σου- όσο πιο μικρό, τόσο πιο βολικό! Καλές πρώτες διακοπές, μανούλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *