Από τη στιγμή που αντίκρισες για πρώτη φορά το μικροσκοπικό μωράκι σου στο μαιευτήριο, ορκίστηκες στον εαυτό σου ότι θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να είναι ευτυχισμένο. Αυτό που θέλεις περισσότερο από οτιδήποτε είναι να μεγαλώνει υγιές και χαρούμενο. Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρεις 10 εύκολα tips για να το καταφέρεις.
Πάρε το αγκαλιά
«Μα δεν θα κακομάθει;» Όχι. Στο υπόσχομαι αυτό. Το παιδί δεν μπορεί να κακομάθει επειδή το παίρνεις συχνά αγκαλιά, το ταΐζεις κάθε φορά που δείχνει να πεινάει, και καλύπτεις έγκαιρα και επαρκώς τις ανάγκες του. Τα παιδιά χρειάζονται έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με τουλάχιστον έναν ενήλικα στη ζωή τους και το καλύτερο μέσο για τη δημιουργία αυτού, είναι η συχνή αγκαλιά- τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Πήγαινε κοντά στο παιδί σου κάθε φορά που σε χρειάζεται. Πάρε το αγκαλιά και ανταποκρίσου στις ανάγκες του. Δεν θα το κακομάθεις, θα το μάθεις να σε εμπιστεύεται.
Βρες χρόνο για παιχνίδι
Το παιχνίδι αποτελεί αναγνωρισμένο δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε 1989, ως απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη τους, όπως ακριβώς ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί γονείς υποβιβάζουν την αξία του και τα οφέλη που έχει στη ζωή των παιδιών τους. Η ώρα του παιχνιδιού δεν είναι πολυτέλεια ή σπατάλη χρόνου, αλλά μια απαραίτητη απασχόληση που παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί κοινωνικοποιείται, αναπτύσσει τη δημιουργικότητά και την προσαρμοστικότητά του, μαθαίνει να επιλύει προβλήματα, να κερδίζει και να χάνει. Βρες χρόνο για περισσότερο παιχνίδι, η σημασία του για την ανάπτυξη του παιδιού σου είναι αληθινά ανεκτίμητη.
Γελάστε μαζί
Το να γελάς μαζί με τα παιδιά σου είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να τους προσφέρεις. Τα παιδιά που γελούν μαζί με τους γονείς τους, γίνονται πιο κοινωνικά, κάνουν πιο εύκολα φίλους και διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το στρες.
Διάβασε παραμύθια
Το παραμύθι πέρα από αγαπημένο μέσο ψυχαγωγίας των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας και της φαντασίας. Το παιδί μαθαίνει να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματά του, να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και να επιλύει προβλήματα, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη σχέση με τον γονέα.
Φρόντισε τον εαυτό σου
Η φροντίδα του παιδιού μονοπωλεί την καθημερινότητα σου, όμως το να φροντίζεις τον εαυτό και την υγεία σου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου. Είμαστε καλύτερες μαμάδες όταν βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Το πόσο χαρούμενο είναι το παιδί μας εξαρτάται σημαντικά από το πόσο ευτυχισμένες είμαστε εμείς οι ίδιες. Χαρούμενη μαμά=χαρούμενο μωρό.
Φρόντισε τον σύντροφό σου
Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι αποτελεί το μεγαλύτερο crash test που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Ναι, γίνατε γονείς, παραμένετε, όμως, ζευγάρι. Ο χρόνος που περνάτε μαζί δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά παραμένει προτεραιότητα. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε μία οικογένεια, όπου η μαμά και ο μπαμπάς απολαμβάνουν να περνάνε χρόνο μαζί, νιώθει ασφαλές, αισθάνεται καθησυχασμένο και είναι περισσότερο χαρούμενο.
Κλείσε την τηλεόραση
Η τηλεόραση έχει αρνητικές επιδράσεις στα επίπεδα ευτυχίας και χαράς που βιώνουν τα παιδιά. Τα μικρά παιδιά που περνούν πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση είναι λιγότερο χαρούμενα, συγκριτικά με εκείνα που ασχολούνται με περισσότερο ενεργητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, η παρατεταμένη χρήση οθονών έχει συνδεθεί με προβλήματα λόγου και ομιλίας. Η εξήγηση είναι απλή: η παθητική παρακολούθηση ενός προγράμματος στην τηλεόραση, στερεί από το παιδί τη δυνατότητα να παίξει, να μιμηθεί και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους γονείς του, εμποδίζοντας τη διαδικασία της γλωσσικής εξέλιξης.
Βγείτε από το σπίτι
Τα παιδιά που περνούν χρόνο εκτός σπιτιού είναι πιο χαρούμενα, πιο ήρεμα και πιο δημιουργικά. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας προστατεύουν την υγεία, βελτιώνουν τη διάθεση, ενώ το λιγότερο δομημένο παιχνίδι εκτός σπιτιού, ενισχύει τη φαντασία.
Όχι στην τελειότητα, ναι στην ευτυχία
Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για το παιδί μας, όμως οι υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις λειτουργούν περισσότερο αρνητικά παρά θετικά. Η τελειομανία δεν φέρνει την ευτυχία. Το «τέλειο» παιδί, εκείνο που καταπιέζεται διαρκώς προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των γονέων του δεν είναι ευτυχισμένο. Πώς μπορεί ένα παιδί που φέρεται σαν να μην είναι παιδί να είναι ευτυχισμένο, άλλωστε; Η ασυνείδητη πίεση που ασκούμε στα παιδιά, ώστε να είναι «τέλεια», τους προκαλεί άγχος, ανασφάλεια και φόβο. Ας διδάξουμε στα παιδιά την ευτυχία, όχι την τελειομανία. Και ας χειροκροτήσουμε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα.
Πρόσεξε τη διατροφή
Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας καλής διάθεσης και υγείας στα παιδιά. Η ελλιπής θρέψη τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη σωματική και νοητική ανάπτυξη. Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες και να είναι πλήρες σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χορτάτο μωρό = χαρούμενο μωρό.